29.6.15

placki z młodej cukinii

Klasyczne chrupiące placuszki z cukinii znikają w mgnieniu oka:)


Składniki:

2 małe cukinie ok 500g
3 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżki koperku
1 mały ząbek czosnku lub pół dużego

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obcinamy końce i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na 30 minut aby zebrała się cała woda.
Cukinie przekładamy na pieluchę tetrową i bardzo dokładnie odciskamy z wody :) Dodajemy posiekany koperek, starty czosnek, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą, nakładamy po łyżce masy i smażymy placuszki przez około 2 - 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. ( nie mogą być niedopieczone w środku- jajko!). Po usmażeniu możemy je odsączyć na ręczniku papierowym ale dobrze przygotowane ciasto nie wchłania dużo tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz