15.6.15

Zapiekana owsianka na śniadanie


To śniadanie ma same zalety:
- robi się praktycznie samo :) wystarczy szybko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, nie trzeba stać nad rondelkiem i mieszać, mieszać, mieszać…
- smakuje jak prawdziwe ciasto (kto by nie chciał zacząć dnia od deseru?:)
- jest idealne aby trzymać je w rączce, odpada problem latającej kaszki i mycia kuchni
Chyba nie muszę dodawać, że zapiekana owsianka jest po prostu pyszna?:)




Zapiekana Owsianka
2 porcje, forma na tartę 24 cm

Składniki:
2 banany
1 jajko
1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki wiórek kokosowych
1 szklanka mleka ryżowego (250 ml)
1 1/3 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajko, syrop, sodę, cynamon, wiórki – wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko i płatki owsiane, wymieszać ponownie. 
Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Wylać owsiankę, przykryć folią lub papierem do pieczenia. 
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 5 minut do zarumienienia. 

*Można podawać ciepłe, polane jogurtem i posypane owocami, po przestudzeniu kroi się jak prawdziwe ciasto:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz