To śniadanie ma same zalety:
- robi się praktycznie samo :)
wystarczy szybko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, nie trzeba stać
nad rondelkiem i mieszać, mieszać, mieszać…
- smakuje jak prawdziwe ciasto (kto by nie chciał zacząć
dnia od deseru?:)
- jest idealne aby trzymać je w rączce, odpada problem
latającej kaszki i mycia kuchni
Chyba nie muszę dodawać, że zapiekana owsianka jest po
prostu pyszna?:)
Zapiekana Owsianka
2 porcje, forma na tartę 24 cm
Składniki:
2 banany
1 jajko
1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki wiórek kokosowych
1 szklanka mleka ryżowego (250 ml)
1 1/3 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180
stopni. Banany rozgnieść widelcem.
Dodać do nich jajko, syrop, sodę, cynamon, wiórki – wszystko dokładnie
wymieszać. Dodać mleko i płatki owsiane, wymieszać ponownie. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Wylać owsiankę, przykryć folią lub papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 5 minut do zarumienienia.
*Można podawać ciepłe, polane jogurtem i posypane owocami, po przestudzeniu kroi się jak prawdziwe ciasto:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz