25.6.15

kokosowa jaglanka z waniliową morelą

Słońce za oknem, słońce na talerzu:) Skusicie się? Obiecuję, że to śniadanie robi się prawie samo a Wy w tym czasie możecie pakować koszyk piknikowy:) 

Składniki:
100 ml suchej kaszy jaglanej (ok. 7 dużych łyżek)
200 ml mleka ryżowego (lub innego mleka roślinnego lub wody)
100 ml gęstego mleka kokosowego

5 dużych moreli 
wanilia
olej kokosowy
płatki migdałowe

Przygotowanie:
Umyte morele kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia posmarowanego olejem kokosowym, posypujemy szczyptą wanilii. Pieczemy 15 min w 180 st. W międzyczasie w miseczce płuczemy kaszę jaglaną do momentu aż woda stanie się przezroczysta. przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem ryżowym, gotujemy na małym ogniu nie mieszając. Kiedy zostanie już niewiele płynu wlewamy śmietanę kokosową i delikatnie mieszamy do zgęstnienia ( w tym przepisie kasza ma być kleista a nie sypka:)) koniec naszej pracy:) kaszę wykładamy na podpieczone morele, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 15 min.
 

baaardzo smakowało:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz