24.6.15

owsianka wakacyjna

Owsianka bananowa z sosem truskawkowo- kokosowym to może oznaczać tylko jedno: WAKACJE!:) po takim śniadaniu proponuję udać się na hamak i łapać słońce my natomiast zbieramy się na dłuuugi spacer:)



Składniki:
1 dojrzały banan
szklanka mleka ryżowego (lub dowolnego mleka)
8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka wiórek kokosowych
sos
2 garście truskawek
2 łyżki mleka koksowego ( gęsta śmietanka)

Przygotowanie:
Umyte truskawki kroimy na połówki i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min aż puszczą sok a potem zgęstnieją, na koniec dodajemy gęstą część mleka kokosowego mieszamy chwilę na ogniu, zdejmujemy. ( sos można przygotować dzień wcześniej wtedy  zostawiamy trochę więcej soku i nie dodajemy mleka, które dodajemy rano po ponownym podgrzaniu).
W rondelku podgrzewamy mleko dodajemy pokrojonego na plasterki banana, wiórki kokosowe, płatki owsiane. Gotujemy, mieszając często do uzyskania gęstej konsystencji, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty.
Gotową owsiankę wykładamy do miseczki, polewamy ciepłym sosem. Mmmm:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz