Takie proste a takie pyszne! Młoda cukinia-
słodziutka, pachnąca, szybka w przygotowaniu i smakowita. Musicie spróbować.
Robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzaJ
Makaron z młodą cukinią
Składniki:
1 młoda mała cukinia
1 ząbek czosnku
Pół pęczka koperku
Łyżka oliwy z oliwek
Makaron świderki ok.150 g
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy
pestki. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do rondelka zalewamy 2
łyżkami wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Dodajemy starty czosnek,
koperek i oliwę, dusimy jeszcze 5 minut. W między czasie gotujemy makaron,
mieszamy z uduszoną cukinią. Gotowe!
* W wersji dla rodzica można dodać wędzonego łososia i
parmezan, świetnie się komponują.
** W wersji dla początkujących BLW można cukinię zblendować
wtedy sos ładnie oblepi świderki i maluszek może sobie go wysysać. Blanka tak
robiJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz