10.6.15

Wiosenne odkrycie

 Takie proste a takie pyszne! Młoda cukinia- słodziutka, pachnąca, szybka w przygotowaniu i smakowita. Musicie spróbować. Robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzaJ



Makaron z młodą cukinią
Składniki:
1 młoda mała cukinia
1 ząbek czosnku
Pół pęczka koperku
Łyżka oliwy z oliwek
Makaron świderki ok.150 g
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do rondelka zalewamy 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Dodajemy starty czosnek, koperek i oliwę, dusimy jeszcze 5 minut. W między czasie gotujemy makaron, mieszamy z uduszoną cukinią. Gotowe!
* W wersji dla rodzica można dodać wędzonego łososia i parmezan, świetnie się komponują.

** W wersji dla początkujących BLW można cukinię zblendować wtedy sos ładnie oblepi świderki i maluszek może sobie go wysysać. Blanka tak robiJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz