Dzisiaj na lunch pierwsze ulubione danie Blanki. To jest hit od samego początku rozszerzania diety, pieczone, słodkie, lekko skarmelizowane bataty w towarzystwie równie smacznego buraka.
Idealne dla dzieci, które dopiero poznają nowe smaki. Na początek spróbujcie z samą oliwą, potem dodajcie aromatyczny tymianek i rozmaryn ale...proponuję nie od razu, niech maluszek pozna PRAWDZIWY smak tych pysznych warzyw. Dla zaawansowanych lub rodziców dodajcie sos z tahini, pasuje doskonale!
Pasta tahini powstaje z uprażonych ziaren sezamu, warto sięgnąć po ten produkt bo to kopalnia składników odżywczych, prócz dużej wartości energetycznej ma też dużo wapnia, cynk oraz magnez.
Składniki:
1 duży batat
1 burak
oliwa z oliwek
zioła
sos:
2 łyżki tahini
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki syropu klonowego
Nastawiamy piekarnik na 220 st.
Batata i buraka obieramy ze skóry, myjemy. Kroimy grubsze frytki. Przekładamy do miski mieszamy dokładnie z oliwą tak aby delikatnie pokryła warzywa. Dosypujemy zioła .
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 30 min.
Składniki na sos łączymy zgodnie z podaną kolejnością, mieszamy energicznie aż powstanie gęsty i biały krem:)
Zabieramy się szybko do jedzenia:)
Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga - Bibimini smakuje po więcej informacji :)
OdpowiedzUsuń