2.7.15

szybkie gołąbki

Szybkie niby gołąbki to przepis znany i lubiany:) u nas smakowały bardzo..zresztą jak wszystko co jest w pomidorowym sosie.To fajne danie bo zarówno mięso, ryż i kapustkę łatwo wziąć do rączki:)




Składniki

250  g mielonego mięsa z indyka
½ ugotowanej torebki ryżu
ok. 150 drobno posiekanej młodej kapusty
1 jajko
2-3 łyżki mąki
Suszona pietruszka, zioła prowansalskie, majeranek
olej do smażenia     

Sos:
1 puszka pomidorów krojonych
zioła

Przygotowanie
  
Gotujemy ryż. Kapustę drobno siekamy , przelewamy wrzątkiem na sitku aby zmiękła, dokładnie odciskamy z wody. Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem, kapustą, ziołami i majerankiem. Dodajemy jajko oraz mąkę, dokładnie mieszamy

Formujemy niewielkie kotleciki (nasze gołąbki). Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy gołąbki z obydwóch stron ( bardzo delikatnie), przekładamy do osobnego naczynia.
Składniki sosu umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz