Stragany uginają się od papryk i pomidorów, kupcie je dzisiaj, wrzućcie je na trochę do piekarnika a otrzymacie wspaniałą aromatyczną zupę o zapachu lata:) Niech Was nie
przerazi ilość czosnku, upieczony staje się słodką, kremową pastą. Idealnie podkreśli i dopełni smak warzyw.
Składniki:
4 duże pomidory malinowe
1 cała główka czosnku
6 słodkich papryk np. 2 czerwone, 2 pomarańczowe, 2 białe (
zielone nie pasują )
2 łyżki dobrej oliwy
Zioła (bazylia, oregano, estragon, lubczyk, tymianek)
2 łyżki pestek dyni
·
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 170 st.
Przygotowujemy warzywa: pomidory myjemy, usuwamy twardy
środek, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, odcinamy
czosnek z góry ok., pół centymetra, same czubki ząbków, wszystko układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy warzywa ok. 45 skórka z papryki może być mocno
spieczona.
Wyjmujemy i studzimy warzywa. Ściągamy skórę z pomidorów,
papryk (schodzi sama), przekładamy warzywa do rondelka, pomidory rozgniatamy
widelcem. Czosnek wyciskamy (każdy ząbek po kolei), dodajemy do pozostałych
warzyw. Wsypujemy zioła, dolewamy oliwę i zagotowujemy, gotujemy 5 min. Blendujemy, można dodać kilka łyżek wody jeśli
krem wyjdzie zbyt gęsty.
· *
Zupę można podać z jogurtem greckim, pasuje
wyśmienicie, ja zjadłam z jogurtem sojowym (niezły:)) a Blanka same warzywka:)
· *
Dla maluszka pestki zmieliłam w młynku do kawy i
dosypałam na końcu do miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz