10.7.15

Krem z pieczonych papryk


Stragany uginają się od papryk i pomidorów, kupcie je dzisiaj,  wrzućcie je na trochę do piekarnika a otrzymacie wspaniałą aromatyczną zupę o zapachu lata:) Niech Was nie przerazi ilość czosnku, upieczony staje się słodką, kremową pastą. Idealnie podkreśli i dopełni smak warzyw.

Składniki:
4 duże pomidory malinowe
1 cała główka czosnku
6 słodkich papryk np. 2 czerwone, 2 pomarańczowe, 2 białe ( zielone nie pasują )
2 łyżki dobrej oliwy
Zioła (bazylia, oregano, estragon, lubczyk, tymianek)
2 łyżki pestek dyni
·       

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 170 st.
Przygotowujemy warzywa: pomidory myjemy, usuwamy twardy środek, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, odcinamy czosnek z góry ok., pół centymetra, same czubki ząbków, wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy warzywa ok. 45 skórka z papryki może być mocno spieczona.
Wyjmujemy i studzimy warzywa. Ściągamy skórę z pomidorów, papryk (schodzi sama), przekładamy warzywa do rondelka, pomidory rozgniatamy widelcem. Czosnek wyciskamy (każdy ząbek po kolei), dodajemy do pozostałych warzyw. Wsypujemy zioła, dolewamy oliwę i zagotowujemy, gotujemy 5 min.  Blendujemy, można dodać kilka łyżek wody jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty.
·       * Zupę można podać z jogurtem greckim, pasuje wyśmienicie, ja zjadłam z jogurtem sojowym (niezły:)) a Blanka same warzywka:)
·      *  Dla maluszka pestki zmieliłam w młynku do kawy i dosypałam na końcu do miseczki.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz