2.4.15

Babeczki z pieczonymi batatami



Te babeczki maja szansę stać się waszym ulubionym obiadem lub przekąską na wynos. Idealne do zabrania gdy idziemy z wizytą lub gdy wiemy że w restauracji nie znajdziemy nic odpowiedniego dla maluszka. Inne od typowych muffinów, zależało mi by nie były „ciastowym zapychaczem” a babeczkami pełnymi warzyw, wartościowym posiłkiem. Pyszne na ciepło, na zimno, można podpiec nawet na drugi dzień. Na dodatek robi się je naprawdę szybko, spróbujcie!

Składniki na 6 babeczek
Nadzienie:
1 batat
½ papryki
Zioła
U nas z dodatkiem tofu lub fety
Ciasto:
3 jajka
5 łyżek mąki
5 łyżek mleka roślinnego
Soda oczyszczona na czubku noża
Łyżeczka oliwy



Batata obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. (15min, 180 st) Paprykę i ser kroimy w kostkę, odkładamy. Jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy mleko, mąkę, sodę oczyszczoną i oliwę, cały czas miksując. W formie na muffinki smarujemy oliwą 6 wgłębień, układamy kostki batatów, dodajemy paprykę ew. fetę lub tofu, posypujemy ziołami. Zalewamy ciastem do ¾ wysokości, babeczki urosną. Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz