Te babeczki maja szansę stać się waszym ulubionym obiadem
lub przekąską na wynos. Idealne do zabrania gdy idziemy z wizytą lub gdy wiemy
że w restauracji nie znajdziemy nic odpowiedniego dla maluszka. Inne od
typowych muffinów, zależało mi by nie były „ciastowym zapychaczem” a babeczkami
pełnymi warzyw, wartościowym posiłkiem. Pyszne na ciepło, na zimno, można
podpiec nawet na drugi dzień. Na dodatek robi się je naprawdę szybko, spróbujcie!
Składniki na 6 babeczek
Nadzienie:
1 batat
½ papryki
Zioła
U nas z dodatkiem tofu lub fety
Ciasto:
3 jajka
5 łyżek mąki
5 łyżek mleka roślinnego
Soda oczyszczona na czubku noża
Łyżeczka oliwy
Batata obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy
w piekarniku na chrupiąco. (15min, 180 st) Paprykę i ser kroimy w kostkę,
odkładamy. Jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy mleko, mąkę, sodę
oczyszczoną i oliwę, cały czas miksując. W formie na muffinki smarujemy oliwą 6
wgłębień, układamy kostki batatów, dodajemy paprykę ew. fetę lub tofu,
posypujemy ziołami. Zalewamy ciastem do ¾ wysokości, babeczki urosną. Pieczemy
15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz