1.5.15

Tarta z botwinką na majówkę



Co można zrobić z botwinki oprócz pysznego chłodnika za którym tęsknię? Pyszną tartę! Moim zdaniem jest o wiele lepsza od szpinakowej, krucha i delikatna, w środku łagodna w smaku. Robi się szybko a maluszkowi bardzo wygodnie je się pokrojone kwadraciki. U nas okazała się hitem! Szkoda tylko, że młoda botwinka jest tak krótko, dlatego koniecznie musicie ją wypróbować:)

Tarta z botwinką

Składniki:
 CIASTO KRUCHE
175 g mąki
90 g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
Łyżeczka ulubionych ziół ( u nas tymianek)

FARSZ
Pęczek botwinki z buraczkami
2 ząbki czosnku
3 jajka
Biały pieprz
Kumin

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy  ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Myjemy botwinkę i buraczki. Liście i łodyżki kroimy drobniutko, buraczki obieramy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy podduszamy botwinkę z buraczkami ok. 5 min. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy, dusimy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty wylepiamy ciastem, pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Uduszoną botwinkę mieszamy z roztrzepanymi mocno jajkami, wylewamy na spód tarty. Pieczemy 20-25 min. W temperaturze 180 st z termo obiegiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz