Za oknem wiosna w pełni przed długim spacerem zjadamy burgery z buraka i w drogę ( a mogą być i na drogę do łapki:))
2 buraki (jedna szklanka wiórek)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka oliwy
5 łyżek mąki
2 łyżeczki pietruszki lub koperku
Odrobina białego pieprzu
Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię do pieczenia i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 st na 40 min ( można upiec dzień
wcześniej)J
Suchą kaszę jaglaną (ok. 150ml pojemności kubka) przelewamy wrzątkiem, przekładamy
do garnuszka, zalewamy wrzątkiem ok. 300 ml i gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem do czasu wchłonięcia wody. ( nie mieszamy)
Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach, mieszamy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiamy masę dosypując
mąki aby była zwarta i kleista ( może być więcej niż 5 łyżek). Łyżką nabieramy
małe porcje i w dłoniach formujemy burgery, spłaszczamy lekko. Pieczemy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 min w 170 st.
Porcja dla Mamy i Malucha:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz