10.3.15

Burgery z buraka

Burgery z buraka

Za oknem wiosna w pełni przed długim spacerem zjadamy burgery z buraka i w drogę ( a mogą być i na drogę do łapki:))

2 buraki (jedna szklanka wiórek)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka oliwy
5 łyżek mąki
2 łyżeczki pietruszki lub koperku
Odrobina białego pieprzu


Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 st na 40 min ( można upiec dzień wcześniej)J Suchą kaszę jaglaną (ok. 150ml pojemności kubka) przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem ok. 300 ml i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody. ( nie mieszamy)
Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiamy masę dosypując mąki aby była zwarta i kleista ( może być więcej niż 5 łyżek). Łyżką nabieramy małe porcje i w dłoniach formujemy burgery, spłaszczamy lekko. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 min w 170 st.

Porcja dla Mamy i Malucha:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz